Muraqabah dan taqwa

Kepentingan muraqabah dan taqwa:
1. Perintah Allah Subhanahu wa Taala kepada hambaNya.
2. Wasiat para nabi kepada kaum mereka.
3. Merealisasi matlamat ibadat kepada Allah Subhanahu wa Taala.
4. Tempatnya di hati -- anggota yang paling penting.

Hasil muraqabah:
1. Pemurah
2. Mengingati mati
3. Amanah
4. Wara'

Kesan taqwa:
1. Disayangi Allah Subhanahu wa Taala.
2. Penyebab kepada pertolongan Allah Subhanahu wa Taala.
3. Dikurniakan cahaya hingga dapat membezakan antara yang benar dan yang salah.
4. Bebas dari belenggu dan dimudahkan urusan.
5. Ganjarannya syurga.
6. Sifat para wali Allah.
7. Kesudahan yang baik bagi orang bertaqwa di dunia dan akhirat.



Teringin untuk belajar Bahasa Arab? | Ikuti perkembangan blog ini dengan cepat dan mudah! | Nak kahwin, tapi tak cukup duit? | Jika anda serius untuk menjaga kesihatan. | Saya perlukan undian anda!

Ulasan

  1. hermmm muraqabah..sy baru jek jwb dlm final exam aritu hehe 2 muke surat gak hurai hehe...

    muraqabah dr segi istilah ada 3 maksud iaitu al-quwwah, al-wiqayah n al-itqa'...tp masing2 membw maksud intizar..iaitu tunggu...

    waaa hope dapt A+ subjek nihh

    BalasPadam
  2. rdhanz, agak2nya berapa muka surat huraian awak plak?
    semoga kita semua dilindungi dari wabak wahan dan haiwan tu.

    BalasPadam
  3. Cikgu Farha: Aih, kena belajar dengan Cikgu Farha la pulak lepas ni :-)

    Shitsurei Shimashita: Huraian saya? Tu. Setengah muka pun tak sampai :-D Semoga kita semua dilindungi. Amiin ya Rabb! Bila muncul kes ni baru tahu yang di Mesir juga ada babi. Oh~

    BalasPadam
  4. salam, saya sudah berpindah ke domain yang baru. http://queenlyana.com , sila tukarkan previous link kpd link yang baru ini. Keep in touch and happy blogging ok..!

    BalasPadam
  5. salam...

    suka baca entri2 kamu....ringkas tapi penuh isi...teruskan menulis ya ^^

    BalasPadam
  6. @Lyana: Waalaikumussalam. Tahniah!

    @Damai: Waalaikumussalam. Akan diteruskan, selepas imtihan.

    BalasPadam
  7. imtihan ke?? bitaufok wannajjah insya-allah....
    nak belajar ngan sy?? adehh tak pandai pon..tahu skit jekk kehkeh

    BalasPadam
  8. @Cikgu Farha: Ya, sekarang musim peperiksaan. Doakan kami semua :-)

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Rukun Islam dan rukun Iman

Jenis fi'il dan hukum-hukumnya

Cara meninggalkan komen di blog