Paling menarik!

Rukun Islam dan rukun Iman

5 RUKUN ISLAM 1. Mengucap dua kalimah syahadah. 2. Mendirikan solat. 3. Menunaikan zakat. 4. Berpuasa di bulan Ramadhan. 5. Menunaikan...

30 Mac 2009

Rukun Islam dan rukun Iman

5 RUKUN ISLAM

1. Mengucap dua kalimah syahadah.
2. Mendirikan solat.
3. Menunaikan zakat.
4. Berpuasa di bulan Ramadhan.
5. Menunaikan haji di Mekah bagi yang mampu.

6 RUKUN IMAN

1. Beriman dengan Allah subhanahu wa taala.
2. Beriman dengan para malaikat.
3. Beriman dengan kitab-kitab suci.
4. Beriman dengan para Rasul.
5. Beriman dengan Hari Akhirat.
6. Beriman dengan Qada' dan Qadar.

72 ulasan:

  1. ye betulll kalu kita x ingat, siapa lagi yg akan ingat..
    rukun nie kekadang ada gak yang lupa.. :)

    BalasPadam
  2. @Sumi Jelly: Kalau tak lupa pun, orang tertukar antara 5 dan 6...

    BalasPadam
    Balasan
    1. btl2,npk ringks tp bla dtnya rukun2 ni ad gak yg tlupa hehe

      Padam
  3. saya setuju dgn ada semua.....huhuhuhuhu

    BalasPadam
  4. klu pasangan yg nak kawin lagi kena hafal..klu kantoi segan giler siot...wakakaka

    BalasPadam
  5. Kalau tak lupa pun, orang tertukar antara 5 atau 6...

    BalasPadam
  6. Tak kahwin pun kena hafal.

    BalasPadam
  7. betul tu...xkwin pon kene hafal...

    BalasPadam
  8. Ahadnaallichia26 Ogos 2010 5:40 PTG

    aku suka deh sama rukun iman dan rukun islam, soalnya kalau lagi baca rukun iman dan rukun islam hati dan pikiran jadi tenang. dan aku juga masih SD, jadi aku sekarang udah hafal dengan rukun iman dan rukun islam. terima kasih ya, blog ini sudah buat tulisan tentang rukun iman dan rukun islam, sehingga buat aku menjadi hafal!

    BalasPadam
  9. Sama-sama. Turut sama gembira atas pencapaian anda.

    BalasPadam
    Balasan
    1. hafal n fhm mksud sbnar..

      Padam
  10. Membangun bersama islam.

    BalasPadam
  11. Maaf kalo saya salah tolong di koreksi.
    Seinget saya urutannya rukun Islam :
    1. Mengucap dua kalimat syahadat.
    2. Sholat lima waktu.
    3. Berpuasa di bulan ramadhan.
    4. Membayar zakat.
    5. Berhaji (bagi yang mampu)

    BalasPadam
    Balasan
    1. it's right br0!

      Padam
    2. MASSSSSSSSSSSSSSZAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

      Padam
  12. @Anonymous: Jika rujuk hadis memang ada berbeza riwayat. Ada yang Rasulullah sallallahu alaihi wasallam sebut zakat, kemudian puasa, dan ada yang baginda sebut puasa, kemudian zakat. Tidak menjadi masalah yang besar kerana perbezaannya hanyalah perbezaan lafaz. Tidak berbeza makna.

    BalasPadam
    Balasan
    1. setahu saya dah betul yang ditulis pada post ni, memang kalau kita baca qur'an pun zakat selalu dipasangkan dengan solat. dan setahu saya dari hadith jibril, nabi sebut zakat dulu, then baru sebut puasa Ramadhan, then haji (ada riwayat yang tak sebut pun pasal haji).

      hanya berkongsi pandangan, kalau salah tolong betulkan.

      Padam
  13. ermmm..hanya ada dua, rukun Iman n Islam..tp selalu trlupa..aduyai~

    BalasPadam
  14. ermmm..hanya ada dua, rukun Iman n Islam..tp selalu trlupa..aduyai~

    BalasPadam
  15. kalo lupe kena baca n hafal selalu le jwbnyer..

    BalasPadam
  16. terima kasih :)

    BalasPadam
  17. Salam..boleh disertakan sekali maksud-maksud disebalik rukun iman dan rukun islam supaya dapat dihayati secara mendalam buat pembaca...

    BalasPadam
  18. Makasih banyak yaaa...

    BalasPadam
  19. Bezanya-rukun Islam wajib berperingkat seperti zakat dan haji hanya yang mampu wajib menunaikannya.Rukun iman semua wajib.rukun Islam 5 tolak 1=4.Rukun Iman 6 tolak 1?...kosong.

    BalasPadam
  20. Rukun agama islam pun kne ingat.

    BalasPadam
  21. islam kah kita kalau hanya sekadar menghafal?

    BalasPadam
  22. ..duuhhh akhirny ktMu,,brlnsng sya mau nikah blan in ..jdi hruz afalin rkun2,,mksiii..

    BalasPadam
  23. Kt sbgai orng islam hrs tau rukun islam dan rukun iman. .

    BalasPadam
  24. zakat merupakan rukun Islam

    http://shafw4n.blogspot.com/2012/10/zakat-pendapatan.html

    BalasPadam
  25. rukun sembahyang??? Nak blaja sume blik..

    BalasPadam
  26. berpuasa tu bukan rukun ketiga ker dan zakat rukun keempat..

    BalasPadam
  27. terima kasih atas segala info

    BalasPadam


  28. Rukun Iman ada enam (6) perkara :

    (1) Beriman kepada ALLAH SWT
    (2) Beriman kepada Malaikat-malaikat
    (3) Beriman kepada Kitab-kitab
    (4) Beriman kepada Rasul-rasul
    (5) Beriman kepada Hari Kiamat
    (6) Beriman kepada Qada dan Qadar

    BalasPadam
  29. thanks infonya :D saya hampir lupa rukun iman .

    BalasPadam
  30. Ye betul tu..kdang2 aq pn trlupa gak..subahanallah..

    BalasPadam
  31. Kalo rukun islam harus urutan ga sih???

    BalasPadam
  32. Alhamdulillah..

    BalasPadam
  33. Trimakasih

    BalasPadam
  34. Syukron katsiro admin ilmunya mg bmanfaat aminn..

    BalasPadam
  35. Selalu dia tanya kah tyme kahwin ?

    BalasPadam
  36. terima kasih sudi share. .berguna utk intrvew esok. Hehe

    BalasPadam
  37. Assalamualaikum sahabat.. dalam hadith ada menceritakan hal yang sedemikian :)

    Dari Umar Ibnul-Khattab r.a, katanya : Sedang kami duduk di dalam majlis bersama Rasulullah SAW pada suatu hari, tiba-tiba mucul di dalam majlis itu seorang laki-laki yang berpakaian serba putih, berrambut terlalu hitam, tiada kesan bahawa ia seorang musafir, dan tiada antara kami yang mengenalinya, lalu duduk ia bersama Rasulullah SAW, dan ditemukan kedua lututnya dengan kedua lutut Rasulullah SAW serta diletakkan kedua tapak tangannya ke atas kedua paha Rasulullah SAW, lalu berkata :
    Sipemuda : Khabarkan aku tentang Islam ?
    Rasulullah : Islam, iaitu hendaklah mengucap syahadat - bahawa tiada Tuhan melainkan Allah Ta'ala dan bahawasanya Muhammad itu Rasulullah, dan hendaklah bersembahyang, mengeluarkan zakat, berpuasa pada bulan Ramadhan dan menunaikan haji ke Baitullah apabila berdaya ke sana.
    Sipemuda : Benar katamu.
    ( Berkata Umar r.a : Kami merasa hairan kepada tingkah laku sipemuda itu, dia yang bertanya dan dia pula yang mengiyakannya )
    Sipemuda : Khabarkanlah kepada ke tentang Iman ?
    Rasulullah : Hendaklah engkau beriman kepada Allah, Malaikat-MalaikatNya, Kitab-KitabNya, Rasul-RasulNya, Hari Akhirat dan hendaklah engkau beriman kepada taqdir Allah yang baikNya atau yang burukNya.
    Sipemuda : Benar katamu ! Khabarkanlah kepadaku tentang Ihsan ?
    Rasulullah : Hendaklah engkau menyembah Allah seolah-olah engkau melihatNya. Sekiranya engkau tidak dapat melihatNya sesungguhnya Allah sentiasa dapat melihat engkau.
    Sipemuda : Khabarkan padaku tentang hari kiamat ?.
    Rasulullah : Tiadalah orang yang ditanya itu lebih mengetahui dari orang yang bertanya.
    Sipemuda : Khabarkan padaku tentang tanda-tandanya ?
    Rasulullah : Apabila hamba perempuan melahirkan tuannya sendiri ; Apabila engkau melihat orang yang berkaki ayam, tidak berpakaian, pengembala kambing ( berbangga ) membina bangunan yang tinggi-tinggi.
    ( Kemudian beredar keluar sipemuda itu dari majlis tersebut ) :
    Rasulullah : Tahukan anda wahai Umar siapakah pemuda yang menyoal kau tadi ?
    Umar Al-Khattab : Allah dan RasulNya jua yang mengetahui.
    Rasulullah : Itulah Jibril a.s yang telah mendatangi aku untuk mengajarkan kamu pelajaran agama kamu.

    BalasPadam
  38. Info yang baik. Terima kasih. :)

    BalasPadam
  39. lo jadi tau ini buat interview aja, apa buat kehidupan loe..,hati2 loe kalo ngomong,..,
    maaf cuman kasih tau aja,..,

    BalasPadam
  40. Assalamualaikum wr wb. Terima kasih atas ILMU yang di paparkan ini. Semoga mendapat ganjaran pahala dari ALLAH. amiin

    BalasPadam
  41. Ooo..sembahyang tu klo di indonesia biasenye di gunekan kat orang hindu

    BalasPadam
  42. trima kasih kerana berkongsi crita..

    BalasPadam
  43. Jangan hanya kita hafal sahaja rukun2 nya tetapi tidak melaksanakan.. Semoga kita dirahmati ALLAH S.W.T. ... :)

    BalasPadam
  44. Jangan hanya kita hafal sahaja rukun2 nya tetapi tidak melaksanakan.. Semoga kita dirahmati ALLAH S.W.T. ... :)

    BalasPadam
  45. bacaan ini ada dalam buku fafa saya..

    BalasPadam
  46. Assalam, saya mnta izin copy ya :)

    BalasPadam
  47. ALHAMDLLH..BERGUNA UTK ROMM INTERV...

    BalasPadam
  48. Jom bc blog sy plk.http://cikyanzone.blogspot.com/2014/09/kisah-super-malam-jumaat.html

    BalasPadam
  49. Sesungguhnya jangan lah kamu tinggakn yg wajib/yang dituntut...dan kamu mengerjakn yg sunat

    BalasPadam
  50. kenapa terbalik?? puasa dulu lah, bukannya zakat dahulu..aiyoo

    BalasPadam
  51. islam tidak dibuat untuk dipamerkan melainkan untuk di patuhi

    BalasPadam
  52. suhail haidar24 Mac 2015 2:34 PG

    terima kasih atas ilmu yang dipaparkan di atasss

    BalasPadam