Adakah anda berminat untuk membeli ebook berkenaan Fiqh Syafie?

30 March 2009

Rukun Islam dan rukun Iman

5 RUKUN ISLAM

1. Mengucap dua kalimah syahadah.
2. Mendirikan solat.
3. Menunaikan zakat.
4. Berpuasa di bulan Ramadhan.
5. Menunaikan haji di Mekah bagi yang mampu.

6 RUKUN IMAN

1. Beriman dengan Allah subhanahu wa taala.
2. Beriman dengan para malaikat.
3. Beriman dengan kitab-kitab suci.
4. Beriman dengan para Rasul.
5. Beriman dengan Hari Akhirat.
6. Beriman dengan Qada' dan Qadar.

70 comments:

  1. ye betulll kalu kita x ingat, siapa lagi yg akan ingat..
    rukun nie kekadang ada gak yang lupa.. :)

    ReplyDelete
  2. @Sumi Jelly: Kalau tak lupa pun, orang tertukar antara 5 dan 6...

    ReplyDelete
    Replies
    1. btl2,npk ringks tp bla dtnya rukun2 ni ad gak yg tlupa hehe

      Delete
  3. saya setuju dgn ada semua.....huhuhuhuhu

    ReplyDelete
  4. klu pasangan yg nak kawin lagi kena hafal..klu kantoi segan giler siot...wakakaka

    ReplyDelete
  5. Kalau tak lupa pun, orang tertukar antara 5 atau 6...

    ReplyDelete
  6. betul tu...xkwin pon kene hafal...

    ReplyDelete
  7. aku suka deh sama rukun iman dan rukun islam, soalnya kalau lagi baca rukun iman dan rukun islam hati dan pikiran jadi tenang. dan aku juga masih SD, jadi aku sekarang udah hafal dengan rukun iman dan rukun islam. terima kasih ya, blog ini sudah buat tulisan tentang rukun iman dan rukun islam, sehingga buat aku menjadi hafal!

    ReplyDelete
  8. Sama-sama. Turut sama gembira atas pencapaian anda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hafal n fhm mksud sbnar..

      Delete
  9. Membangun bersama islam.

    ReplyDelete
  10. Maaf kalo saya salah tolong di koreksi.
    Seinget saya urutannya rukun Islam :
    1. Mengucap dua kalimat syahadat.
    2. Sholat lima waktu.
    3. Berpuasa di bulan ramadhan.
    4. Membayar zakat.
    5. Berhaji (bagi yang mampu)

    ReplyDelete
    Replies
    1. it's right br0!

      Delete
    2. MASSSSSSSSSSSSSSZAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

      Delete
  11. @Anonymous: Jika rujuk hadis memang ada berbeza riwayat. Ada yang Rasulullah sallallahu alaihi wasallam sebut zakat, kemudian puasa, dan ada yang baginda sebut puasa, kemudian zakat. Tidak menjadi masalah yang besar kerana perbezaannya hanyalah perbezaan lafaz. Tidak berbeza makna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. setahu saya dah betul yang ditulis pada post ni, memang kalau kita baca qur'an pun zakat selalu dipasangkan dengan solat. dan setahu saya dari hadith jibril, nabi sebut zakat dulu, then baru sebut puasa Ramadhan, then haji (ada riwayat yang tak sebut pun pasal haji).

      hanya berkongsi pandangan, kalau salah tolong betulkan.

      Delete
  12. ermmm..hanya ada dua, rukun Iman n Islam..tp selalu trlupa..aduyai~

    ReplyDelete
  13. ermmm..hanya ada dua, rukun Iman n Islam..tp selalu trlupa..aduyai~

    ReplyDelete
  14. kalo lupe kena baca n hafal selalu le jwbnyer..

    ReplyDelete
  15. Salam..boleh disertakan sekali maksud-maksud disebalik rukun iman dan rukun islam supaya dapat dihayati secara mendalam buat pembaca...

    ReplyDelete
  16. Makasih banyak yaaa...

    ReplyDelete
  17. Bezanya-rukun Islam wajib berperingkat seperti zakat dan haji hanya yang mampu wajib menunaikannya.Rukun iman semua wajib.rukun Islam 5 tolak 1=4.Rukun Iman 6 tolak 1?...kosong.

    ReplyDelete
  18. Rukun agama islam pun kne ingat.

    ReplyDelete
  19. islam kah kita kalau hanya sekadar menghafal?

    ReplyDelete
  20. ..duuhhh akhirny ktMu,,brlnsng sya mau nikah blan in ..jdi hruz afalin rkun2,,mksiii..

    ReplyDelete
  21. Kt sbgai orng islam hrs tau rukun islam dan rukun iman. .

    ReplyDelete
  22. zakat merupakan rukun Islam

    http://shafw4n.blogspot.com/2012/10/zakat-pendapatan.html

    ReplyDelete
  23. rukun sembahyang??? Nak blaja sume blik..

    ReplyDelete
  24. berpuasa tu bukan rukun ketiga ker dan zakat rukun keempat..

    ReplyDelete
  25. terima kasih atas segala info

    ReplyDelete


  26. Rukun Iman ada enam (6) perkara :

    (1) Beriman kepada ALLAH SWT
    (2) Beriman kepada Malaikat-malaikat
    (3) Beriman kepada Kitab-kitab
    (4) Beriman kepada Rasul-rasul
    (5) Beriman kepada Hari Kiamat
    (6) Beriman kepada Qada dan Qadar

    ReplyDelete
  27. thanks infonya :D saya hampir lupa rukun iman .

    ReplyDelete
  28. Ye betul tu..kdang2 aq pn trlupa gak..subahanallah..

    ReplyDelete
  29. Kalo rukun islam harus urutan ga sih???

    ReplyDelete
  30. Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  31. Syukron katsiro admin ilmunya mg bmanfaat aminn..

    ReplyDelete
  32. Selalu dia tanya kah tyme kahwin ?

    ReplyDelete
  33. terima kasih sudi share. .berguna utk intrvew esok. Hehe

    ReplyDelete
  34. Assalamualaikum sahabat.. dalam hadith ada menceritakan hal yang sedemikian :)

    Dari Umar Ibnul-Khattab r.a, katanya : Sedang kami duduk di dalam majlis bersama Rasulullah SAW pada suatu hari, tiba-tiba mucul di dalam majlis itu seorang laki-laki yang berpakaian serba putih, berrambut terlalu hitam, tiada kesan bahawa ia seorang musafir, dan tiada antara kami yang mengenalinya, lalu duduk ia bersama Rasulullah SAW, dan ditemukan kedua lututnya dengan kedua lutut Rasulullah SAW serta diletakkan kedua tapak tangannya ke atas kedua paha Rasulullah SAW, lalu berkata :
    Sipemuda : Khabarkan aku tentang Islam ?
    Rasulullah : Islam, iaitu hendaklah mengucap syahadat - bahawa tiada Tuhan melainkan Allah Ta'ala dan bahawasanya Muhammad itu Rasulullah, dan hendaklah bersembahyang, mengeluarkan zakat, berpuasa pada bulan Ramadhan dan menunaikan haji ke Baitullah apabila berdaya ke sana.
    Sipemuda : Benar katamu.
    ( Berkata Umar r.a : Kami merasa hairan kepada tingkah laku sipemuda itu, dia yang bertanya dan dia pula yang mengiyakannya )
    Sipemuda : Khabarkanlah kepada ke tentang Iman ?
    Rasulullah : Hendaklah engkau beriman kepada Allah, Malaikat-MalaikatNya, Kitab-KitabNya, Rasul-RasulNya, Hari Akhirat dan hendaklah engkau beriman kepada taqdir Allah yang baikNya atau yang burukNya.
    Sipemuda : Benar katamu ! Khabarkanlah kepadaku tentang Ihsan ?
    Rasulullah : Hendaklah engkau menyembah Allah seolah-olah engkau melihatNya. Sekiranya engkau tidak dapat melihatNya sesungguhnya Allah sentiasa dapat melihat engkau.
    Sipemuda : Khabarkan padaku tentang hari kiamat ?.
    Rasulullah : Tiadalah orang yang ditanya itu lebih mengetahui dari orang yang bertanya.
    Sipemuda : Khabarkan padaku tentang tanda-tandanya ?
    Rasulullah : Apabila hamba perempuan melahirkan tuannya sendiri ; Apabila engkau melihat orang yang berkaki ayam, tidak berpakaian, pengembala kambing ( berbangga ) membina bangunan yang tinggi-tinggi.
    ( Kemudian beredar keluar sipemuda itu dari majlis tersebut ) :
    Rasulullah : Tahukan anda wahai Umar siapakah pemuda yang menyoal kau tadi ?
    Umar Al-Khattab : Allah dan RasulNya jua yang mengetahui.
    Rasulullah : Itulah Jibril a.s yang telah mendatangi aku untuk mengajarkan kamu pelajaran agama kamu.

    ReplyDelete
  35. Info yang baik. Terima kasih. :)

    ReplyDelete
  36. lo jadi tau ini buat interview aja, apa buat kehidupan loe..,hati2 loe kalo ngomong,..,
    maaf cuman kasih tau aja,..,

    ReplyDelete
  37. Assalamualaikum wr wb. Terima kasih atas ILMU yang di paparkan ini. Semoga mendapat ganjaran pahala dari ALLAH. amiin

    ReplyDelete
  38. Ooo..sembahyang tu klo di indonesia biasenye di gunekan kat orang hindu

    ReplyDelete
  39. trima kasih kerana berkongsi crita..

    ReplyDelete
  40. Jangan hanya kita hafal sahaja rukun2 nya tetapi tidak melaksanakan.. Semoga kita dirahmati ALLAH S.W.T. ... :)

    ReplyDelete
  41. Jangan hanya kita hafal sahaja rukun2 nya tetapi tidak melaksanakan.. Semoga kita dirahmati ALLAH S.W.T. ... :)

    ReplyDelete
  42. bacaan ini ada dalam buku fafa saya..

    ReplyDelete
  43. Assalam, saya mnta izin copy ya :)

    ReplyDelete
  44. ALHAMDLLH..BERGUNA UTK ROMM INTERV...

    ReplyDelete
  45. Jom bc blog sy plk.http://cikyanzone.blogspot.com/2014/09/kisah-super-malam-jumaat.html

    ReplyDelete
  46. Sesungguhnya jangan lah kamu tinggakn yg wajib/yang dituntut...dan kamu mengerjakn yg sunat

    ReplyDelete
  47. kenapa terbalik?? puasa dulu lah, bukannya zakat dahulu..aiyoo

    ReplyDelete
  48. islam tidak dibuat untuk dipamerkan melainkan untuk di patuhi

    ReplyDelete