Langkau ke kandungan utama

6 cara untuk kuatkan iman dengan Hari Akhirat

1. Ambil sedikit masa dalam sehari untuk beri'tikaf dan muhasabah diri.

Setiap hari kita sibuk berurusan dengan manusia hingga kita terlupa untuk menghitung bekalan amalan yang ada pada diri kita untuk dibawa ke akhirat kelak. Untuk itu, cuba ambil 10-20 minit setiap hari sebelum atau selepas solat berjemaah di masjid, niatkan i'tikaf dan muhasabah apa yang telah dan akan dilakukan pada hari tersebut. Lahirkan syukur dengan amalan yang telah dilakukan dengan meneruskan amalan dan menambah amalan-amalan lain, juga lahirkan rasa gerun dengan dosa-dosa yang telah dilakukan dengan berhenti berbuat dan beristighfar.

2. Hadiri majlis pengebumian.

Jika terdengar akan berita kematian, hadiri majlis tersebut. Ambil pengajaran dari majlis yang sedemikian. Lihat sendiri apakah gunanya pangkat dan harta apabila kematian menjelma. Lihat apakah kesan interaksi kita dengan masyarakat pada hari tersebut. Jika kita seorang yang baik dengan Allah Subhanahu wa Taala dan masyarakat, bagaimana majlis pengebumian kita dan jika sebaliknya, bagaimana pula?

3. Lazimkan diri menziarahi kubur.

Dengan menziarahi kubur, fikiran kita akan melayang-layang membayangkan apakah balasan yang dikenakan terhadap penghuninya. Adakah ia salah satu taman dari taman-taman syurga? Atau ia salah satu lubang dari lubang-lubang neraka? Bagaimana pula dengan nasib kita?

4. Melibatkan diri dalam urusan memandikan jenazah.

Lihat bagaimana mayat dimandikan. Tubuh terkujur tidak bergerak dan dibolak-balikkan sesuka hati oleh tukang mandi. Walau sehebat manapun kedudukan dia di muka bumi, apabila nyawa sudah berpisah dengan badan, maka tiada lagi kemegahan. Yang tinggal hanyalah sekujur tubuh yang tak mampu lagi bersuara; menyuruh apa yang dikehendaki, melarang apa yang dibenci. Pada saat itu, di manakah kita?

5. Ambil pengajaran dari klip video yang menggerunkan.

Saksikan video-video bencana alam yang menggerunkan. Perhatikan bagaimanakah kekuasaan Allah Subhanahu wa Taala yang mampu untuk menenggelamkan sebuah bandar dalam masa yang sekejap. Menghancurkan sebuah pekan dengan hanya menghantar angin. Tsunami, gempa bumi, ribut taufan -- itu semua tanda kekuasaan dan kebesaran Allah subhanahu wa taala. Maka ketika itu sanggupkah kita mengingkari perintahNya?

6. Berinteraksi dengan alam.

Rasulullah sallallahu alaihi wasallam memberikan contoh yang jelas bagaimana Baginda berinteraksi dengan alam. Baginda mengajarkan kita doa-doa yang dibaca ketika hujan, ribut, guruh, petir, gempa bumi dan lain-lain. Para sahabat bergegas ke masjid apabila berlaku bencana alam bimbang pada hari itu berlakunya Hari Kiamat. Kita?

Ulasan

 1. merujuk kepada point no.5,apa pendapat anda ttg penayangan video 'Sajak Kematian' kepada pelajar sekolah yg menjadi isu tidak lama dahulu?

  BalasPadam
 2. @Azan Subuh

  Maaf, kerana ambil masa yang agak lama untuk menjawab. Pertama, kerana talian Internet di rumah saya sekarang tidak begitu stabil. Kedua, kerana saya perlu lihat sendiri apa yang dimaksudkan dengan 'Sajak Kematian' tersebut.

  Ternyata, sajak tersebut menginsafkan saya. Menyedarkan saya tentang betapa ngerinya keadaan di alam barzakh jika tidak dibuat persediaan untuk menghadapinya.

  Tentang isu penayangan video tersebut kepada pelajar sekolah, mungkin perlu rujuk kepada pakar psikologi untuk mengetahui tahap umur yang sesuai dengan video-video yang mengerikan seperti ini.

  Pada saya, untuk dihidangkan video ini kepada murid-murid sekolah rendah, mungkin kurang sesuai kerana mereka sepatutnya dididik dengan pendekatan yang penuh kasih sayang dan memudahkan.

  Bagi pelajar sekolah menengah pula, video ini sesuai untuk ditayangkan kepada mereka kerana mereka akan melangkah ke alam akil baligh ketika itu dan sepatutnya mereka sedar apakah tanggungjawab mereka dan apakah akibatnya jika mereka tidak menunaikannya. Ini pendapat saya.

  Wallahua'lam.

  BalasPadam
 3. sebagai seorang ibu, saya setuju 100% pendapat itu.

  kanak-kanak secara psikologinya belajar tentang sesuatu secara melihat (80%), mendengar (10%), membuat sendiri (7%) dan lain-lain.

  video "Sajak Kematian" yang ernah saya saksikan di sebuah laman web ternyata menggerunkan pada peringkat umur 7- 12 tahun. ada sebahagian audionya agak berlebih-lebihan sehingga sebilangannya (kanak-kanak) menangis dan ketakutan.

  umum mengetahui kanak-kanak ini mesti dididik secara halus dan berhemah serta mesra. tiada guna kalau pendekatan yang pada kita sebagai 'bagus' untuk memaksa mereka sedar azab dalam kubur yang dahsyat tetapi pada masa yang sama, mendera emosi.

  BalasPadam
 4. @Anonymous

  Terima kasih atas perkongsian!

  BalasPadam
 5. thanks RdhanZ for the info.

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Rukun Islam dan rukun Iman

5 RUKUN ISLAM

1. Mengucap dua kalimah syahadah.
2. Mendirikan solat.
3. Menunaikan zakat.
4. Berpuasa di bulan Ramadhan.
5. Menunaikan haji di Mekah bagi yang mampu.

6 RUKUN IMAN

1. Beriman dengan Allah subhanahu wa taala.
2. Beriman dengan para malaikat.
3. Beriman dengan kitab-kitab suci.
4. Beriman dengan para Rasul.
5. Beriman dengan Hari Akhirat.
6. Beriman dengan Qada' dan Qadar.

Jenis fi'il dan hukum-hukumnya

Image by Cool Hossam !! via Flickr
3 jenis fi'il:
1. Madhi
2. Mudhari'
3. Amar

Fi'il madhi: Apa yang menunjukkan berlaku peristiwa pada masa lalu. Menerima ta' ta'nith sakinah (ta' fa'il).
Hukumnya: Mabni dengan baris atas.

حضرَ

Fi'il amar: Apa yang menunjukkan meminta sesuatu. Menerima ya' muanathah mukhotobah.
Hukumnya: Mabni dengan baris mati atau dengan buang huruf.

احضُر

Fi'il mudhari': Apa yang menunjukkan sesuatu yang sedang berlaku atau akan berlaku. Mesti didahului salah satu dari: alif, nun, ya' atau ta'.
Hukumnya:
1. Mabni:
i) Dengan baris atas: Jika bersambung dengan nun tawkid.
ii) Dengan baris mati: Jika bersambung dengan nun inath.

ليسجنَنَّ/ والوالدات يرضعْنَ

2. Mu'rab:
i) Rafa': Jika bebas dari sebab nasab dan jazam.

يحضرُ

ii) Nasab: Jika didahului dengan:
- Apa yang menasabkan dengan dirinya sendiri: an, lan, izan, kai.
- Apa yang menasabkan dengan 'an' yang tersembunyi: lam (kai), lam nafi, hatta, au, fa',…

Cerita tentang duit Mesir

Duit Mesir, originally uploaded by rdhanz. Apabila berada di negara orang, satu perkara yang tidak terlepas dari pengetahuan kita ialah tentang matawang negara tersebut. Sudah tentu, kerana ia digunakan setiap hari. Sejak berada di sini, mata saya lebih terbuka untuk meneliti dan memerhati nilai tukaran yang asing. Sesuatu yang tak pernah saya lakukan di Malaysia.

Hari ini, nilai RM1 bersamaan LE1.54. Pernah suatu masa dahulu ia stabil pada kedudukan RM1 = LE1.67. Tapi, saya lebih mudah menggunakan sifir RM1 = LE1.50. Mudah untuk mengira.

Matawang Mesir menggunakan nama Pound dan Piaster. Pound untuk Ringgit dan Piaster untuk Sen. Itu nama Inggerisnya. Manakala nama Arabnya ialah Junaih dan Qirsy, atau Genih dan Irsy (mengikut loghat tempatan).

Antara not-not wang kertas yang pernah saya lihat: LE200, LE100, LE50, LE20, LE10, LE5, LE1, LE0.50 dan LE0.25. Penggunaan wang kertas lebih meluas berbanding syiling. Oleh itu, tidak hairanlah jika setiap urusan pembelian akan digenapkan nilai sen…