Langkau ke kandungan utama

10 faedah berzikir

ZikirImage by Acizane via Flickr
1. Hindari syaitan.
2. Dapat keredhaan Allah Subhanahu wa Taala.
3. Hilangkan kesedihan.
4. Menguatkan tubuh badan.
5. Merasakan pengawasan Allah Subhanahu wa Taala.
6. Menghapuskan dosa.
7. Menghalang lidah dari mengumpat dan mengadu domba.
8. Menghalang dari keras hati.
9. Menghalang dari sifat munafiq.
10. Menambah kekuatan hati dan badan.
Reblog this post [with Zemanta]

Ulasan

  1. teringat cerita2 kat tv skrg yg byk sgt tahyul dan zikir mengarutnya. ntah lah makin bebas plak cita2 gini.

    BalasPadam
  2. @Shitsurei Shimashita: Rasanya ada kempen seminggu tak tengok TV, kan? Saya kat sini dah berbulan-bulan tak tengok TV... :-)

    BalasPadam
  3. Salam ziarah. Nice blog content.
    Awak tahu tak yang blog awak ni ada nilai? Jika mahu, tambahkan lagi nilai blog content awak, click DI SINI...

    BalasPadam
  4. pergh..memang bernilai aa blog nih..kuikuikui

    BalasPadam
  5. @Rantong: Waalaikumussalam. Terima kasih kerana sudi menziarah.

    @Al-Fatih: Habis exam baru tambah nilai blog ini. InsyaAllah. Hehe...

    BalasPadam
  6. rancangan tv perlu banyak tapisan, dalam 10, 1 jer yg baik untuk minda dan akidah....

    BalasPadam
  7. hiburan selain TV banyak lagi..Hiburan secara Islam..antaranya burdah,nasyid,qasidah...semuanya menambahkan pahala n ketenangan hati..=)

    BalasPadam
  8. @Bro Mie: Sebab itu setiap orang perlu ada kawalan kendiri (self-control). Kan?

    @Kembara: Betol!

    BalasPadam
  9. Mohon saran nih..Ustadz...
    Bagaimana caranya menulis artikel untuk Blog Ponpes Korban Bencana Lumpur Lapindo : http://roudlotulmustaqim.blogspot.com
    saya jadi pendampingnya...beratz...

    BalasPadam
  10. @FPBI: Maaf saudara. Saya sendiri masih merangkak untuk menulis. Mungkin saudara boleh dapatkan bantuan penulis lain yang lebih baik. InsyaAllah, khair :-)

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Rukun Islam dan rukun Iman

5 RUKUN ISLAM

1. Mengucap dua kalimah syahadah.
2. Mendirikan solat.
3. Menunaikan zakat.
4. Berpuasa di bulan Ramadhan.
5. Menunaikan haji di Mekah bagi yang mampu.

6 RUKUN IMAN

1. Beriman dengan Allah subhanahu wa taala.
2. Beriman dengan para malaikat.
3. Beriman dengan kitab-kitab suci.
4. Beriman dengan para Rasul.
5. Beriman dengan Hari Akhirat.
6. Beriman dengan Qada' dan Qadar.

Jenis fi'il dan hukum-hukumnya

Image by Cool Hossam !! via Flickr
3 jenis fi'il:
1. Madhi
2. Mudhari'
3. Amar

Fi'il madhi: Apa yang menunjukkan berlaku peristiwa pada masa lalu. Menerima ta' ta'nith sakinah (ta' fa'il).
Hukumnya: Mabni dengan baris atas.

حضرَ

Fi'il amar: Apa yang menunjukkan meminta sesuatu. Menerima ya' muanathah mukhotobah.
Hukumnya: Mabni dengan baris mati atau dengan buang huruf.

احضُر

Fi'il mudhari': Apa yang menunjukkan sesuatu yang sedang berlaku atau akan berlaku. Mesti didahului salah satu dari: alif, nun, ya' atau ta'.
Hukumnya:
1. Mabni:
i) Dengan baris atas: Jika bersambung dengan nun tawkid.
ii) Dengan baris mati: Jika bersambung dengan nun inath.

ليسجنَنَّ/ والوالدات يرضعْنَ

2. Mu'rab:
i) Rafa': Jika bebas dari sebab nasab dan jazam.

يحضرُ

ii) Nasab: Jika didahului dengan:
- Apa yang menasabkan dengan dirinya sendiri: an, lan, izan, kai.
- Apa yang menasabkan dengan 'an' yang tersembunyi: lam (kai), lam nafi, hatta, au, fa',…

Cerita tentang duit Mesir

Duit Mesir, originally uploaded by rdhanz. Apabila berada di negara orang, satu perkara yang tidak terlepas dari pengetahuan kita ialah tentang matawang negara tersebut. Sudah tentu, kerana ia digunakan setiap hari. Sejak berada di sini, mata saya lebih terbuka untuk meneliti dan memerhati nilai tukaran yang asing. Sesuatu yang tak pernah saya lakukan di Malaysia.

Hari ini, nilai RM1 bersamaan LE1.54. Pernah suatu masa dahulu ia stabil pada kedudukan RM1 = LE1.67. Tapi, saya lebih mudah menggunakan sifir RM1 = LE1.50. Mudah untuk mengira.

Matawang Mesir menggunakan nama Pound dan Piaster. Pound untuk Ringgit dan Piaster untuk Sen. Itu nama Inggerisnya. Manakala nama Arabnya ialah Junaih dan Qirsy, atau Genih dan Irsy (mengikut loghat tempatan).

Antara not-not wang kertas yang pernah saya lihat: LE200, LE100, LE50, LE20, LE10, LE5, LE1, LE0.50 dan LE0.25. Penggunaan wang kertas lebih meluas berbanding syiling. Oleh itu, tidak hairanlah jika setiap urusan pembelian akan digenapkan nilai sen…