Langkau ke kandungan utama

Kanak-kanak riang

Komputer restart beberapa kali. Masalah semakin rumit kerana Ubuntu USB ini perlukan 10 minit untuk load. Sangat lama. Kalau guna hard disk, seminit pun tak sampai...

Teori saya, sistem restart sebab ruang fail sementara penuh. Ubuntu tiada perisian untuk mengosongkan ruang fail sementara seperti CCleaner untuk Windows. Kerana itu, untuk mengosongkan ruang tersebut ia perlu restart. Tapi, kenapa terlalu kerap?

Barulah saya teringat, sebentar tadi saya baru saja menerima kepilan dari e-mel Ayed. Kepilan apakah itu?





Siapakah kanak-kanak riang ini? Dari atas: Sarah, Fatir dan Syifa.

Semua ini anak K.wa dan A.fili yang kini menetap di Perak.

(Saya cuba untuk menulis lebih panjang. Tak boleh.)

~ Homesick ~
Reblog this post [with Zemanta]

Ulasan

  1. homesick?...wah...12hb ni dah habis exam...saya boleh balik terengganu...seronoknye..(saje je...buat org homesick jadi heartsick)

    BalasPadam
  2. menetap di perak tu di mana?
    sy pun di perak jugak

    BalasPadam
  3. salam..

    amboi comel2 nyer... perak di belah mana yer?/!!

    BalasPadam
  4. @Rubiah Ismail

    Nasib baik baru call Malaysia sekejap tadi. Reda sikit. Alhamdulillah...

    @Rozita

    Di Tanjung Malim.

    @Kak Yong

    Waalaikumussalam.

    Ya, anak-anak ini sememangnya comel!

    Belah Tanjung Malim.

    :-)

    BalasPadam
  5. @Cik Intan Nurul Fateha

    Apakan daya, saya juga manusia...

    :-)

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Rukun Islam dan rukun Iman

5 RUKUN ISLAM

1. Mengucap dua kalimah syahadah.
2. Mendirikan solat.
3. Menunaikan zakat.
4. Berpuasa di bulan Ramadhan.
5. Menunaikan haji di Mekah bagi yang mampu.

6 RUKUN IMAN

1. Beriman dengan Allah subhanahu wa taala.
2. Beriman dengan para malaikat.
3. Beriman dengan kitab-kitab suci.
4. Beriman dengan para Rasul.
5. Beriman dengan Hari Akhirat.
6. Beriman dengan Qada' dan Qadar.

Menentang kemungkaran itu kewajipan setiap muslim

Image via Wikipedia
1. Menentang kemungkaran dan melawan golongan yang sesat itu wajib secara ijma'.

2. Peringkat mencegah kemungkaran:

i) Tangan - Fardhu kifayah jika ramai yang tahu, fardhu ain jika tiada orang lain yang tahu.
ii) Lisan - Fardhu kifayah jika ramai yang tahu, fardhu ain jika tiada orang lain yang tahu.
iii) Hati - Fardhu ain, kerana membenci perkara maksiat itu wajib bagi setiap muslim. Manakala redha dengan maksiat itu dosa besar.

3. Harus tinggalkan menentang kemungkaran dengan tangan dan lisan bila yakin akan ditimpa kesusahan jika melakukannya dan dia tidak mampu untuk menanggung kesusahan itu.

4. Akibat meninggalkan perbuatan mencegah kemungkaran:

i) Tersebarnya kejahatan di dunia.
ii) Berleluasa maksiat dan perbuatan keji.
iii) Bertambah ramai orang jahat.
iv) Orang jahat akan menguasai orang baik.
v) Orang baik tidak mampu melawan orang jahat.
vi) Luput sifat-sifat kemuliaan.
vii) Berleluasa sifat-sifat keji.
viii) Ketika itu, semua manusia berhak untuk dimurk…

5 rukun khutbah Jumaat

Solat Jumaat fardhu ain ke atas muslim yang lelaki, merdeka, bermukim tanpa keuzuran yang dibenarkan syara' seperti sakit atau hujan.

Antara syarat solat Jumaat ialah dua khutbah.

Rukun-rukun khutbah Jumaat:

1. Puji-pujian kepada Allah subhanahu wa taala.
2. Selawat ke atas Nabi sallallahu alaihi wasallam.
3. Berpesan supaya bertaqwa.
4. Membaca ayat dari Al-Quran pada salah satu dari kedua-dua khutbah.
5. Doa kepada orang-orang mu'min pada khutbah kedua.

Wajib khatib berkhutbah dalam keadaan berdiri, suci dari hadas, menutup aurat dan wajib duduk antara dua khutbah dengan kadar lebih dari toma'ninah dalam solat dan tidak senggang masa terlalu lama antara dua khutbah.

Solat jemaah dan solat jenazah itu fardhu kifayah.

Solat hari raya, solat gerhana dan solat witir itu sunat muakkad. Begitu juga dengan solat sebelum dan selepas solat fardhu.

Solat dhuha dan tarawih itu sunat yang banyak kelebihan padanya dan ganjarannya sangat besar.