Langkau ke kandungan utama

Lukisan itu puisi tanpa kata



Oleh kerana kebuntuan untuk menulis, maka saya pun melukis. Bagi penggemar seni, jangan kagum dengan lukisan ini kerana ia hanyalah trick semata-mata. Saya gabungkan kaedah digital dan tradisional. Tengah praktis lagi ni. Tangan dah keras sangat-sangat dah sebab lama benar tak melukis.

Alahai...

Ulasan

  1. salam..
    suka lukisan ni..
    :D
    mcm unik skit..

    BalasPadam
  2. Ana pon ske..
    hehe..
    tp lg ske kartun nta mase mursyid lu..
    kalolah ada koleksi utk itu..

    BalasPadam
  3. bestlah lukisan, cool wo! teringat masa skolah dulu kena marah coz malas melukis tp amik seni.

    salam hari jumaat

    BalasPadam
  4. nta mmg suka melukis, sejak dr skolah lagi kan?...melukis dapat hilangkan stress. ana kalau stress tgh2 blaja dalam kelas, bila otak dah tepu, maka buku nota ana akan dihiasi dgn lukisan2 yg ana sendiri tidak tahu jenis apakah ia...

    BalasPadam
  5. ni hasil karya sendiri atau copy paste??huhu

    BalasPadam
  6. sya juga minat sgt melukis dl..but now dh lama tak pegang pencil tuk melukis..time study dl ada la..tp betul..melukis bleh tenangkan fikiran..

    BalasPadam
  7. @Najihah Faezah
    Terima kasih.

    @Nasih Ulwan
    Tak habis-habis dengan Mursyid. Kang ana buat kartun Monolog versi Mesir kang... Tak study pulak ana kat sini! Hehe...

    @Shitsurei Shimashita
    Malas melukis tapi ambil seni? Saya dulu kena marah sebab melukis masa cikgu mengajar. Lepas tu cikgu panggil, dia kata, kalau nak lukis komik, jangan jadikan dia watak jahat. Haha...

    @Sumayyah Shahidah
    Lukisan paling lawa lepas jawab soalan periksa. Kalau tak percaya, tengok kertas soalan saya. Banyak hasil seni orang frust kat atas kertas tu. Kalau kumpul-kumpul boleh buka galeri daa...

    @Bintu Hassan
    Terus terang saya katakan, ia adalah gabungan teknik digital dan teknik tradisional. Maka, tak perlu terlalu kagum. Budak kecik pun boleh buat...

    @Mama Lieyna
    Kalau lama tak melukis, keras tangan, kan?

    BalasPadam
  8. saya pun suka lukisan shading camni...
    dulu kat smaasza pernah lukis gambar mudir,ust man untuk pertandingan melukis poster,tapi x menang..huhu.

    BalasPadam
  9. papepun....rdhanz memang berbakat!

    BalasPadam
  10. Azan Subuh
    Tak sangka awak minat melukis jugak...

    Erisya Nor
    Harap lepas ni boleh lukis tanpa bantuan komputer. Hehe...

    BalasPadam
  11. tangan akak dah keras kejang utk buat lukisan...

    BalasPadam
  12. Ku Ina Jentayu Tiara
    Tak berminat ke nak lembutkan kembali?

    BalasPadam
  13. Hm...lukisan ni,macam tuan punya blog...diri sendiri ye?

    BalasPadam
  14. biar saya teka..latar tu kat dumyat k?teka je..

    BalasPadam
  15. Jiring86
    Fayyum. Atas sampan di tengah-tengah Tasik Qarun.

    BalasPadam
  16. oo,kat tasik di sebuah wadi yg sekelilingnye padang pasir.btl x fakta ni?kalu salah leh perbetulkan..

    BalasPadam
  17. @Jiring86
    Kebetulan baru-baru ini kawan saya ajak makan angin di Fayyum. Kami terus ke Tasik Qarun, naik perahu, kemudian ke City of Dionysias dan akhir sekali menikmati pemandangan yang indah di air terjun ditengah-tengah padang pasir.

    Mungkin air terjun itu yang awak maksudkan...

    BalasPadam
  18. rindunya nak melukis lagi atas paper exam...sampai lecturer pun dah tau dah trademark saya..tapi zaman tu dah lama berlalu.
    RdhanZ,so buat saudara,teruskan apa sahaja axtvt berfaedah kan..

    BalasPadam
  19. @Ummu Masyitah
    InsyaAllah.
    Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen di blog yang tak seberapa ini...

    BalasPadam
  20. em,,nice drawing...
    ske tgk...:)

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Rukun Islam dan rukun Iman

5 RUKUN ISLAM

1. Mengucap dua kalimah syahadah.
2. Mendirikan solat.
3. Menunaikan zakat.
4. Berpuasa di bulan Ramadhan.
5. Menunaikan haji di Mekah bagi yang mampu.

6 RUKUN IMAN

1. Beriman dengan Allah subhanahu wa taala.
2. Beriman dengan para malaikat.
3. Beriman dengan kitab-kitab suci.
4. Beriman dengan para Rasul.
5. Beriman dengan Hari Akhirat.
6. Beriman dengan Qada' dan Qadar.

Menentang kemungkaran itu kewajipan setiap muslim

Image via Wikipedia
1. Menentang kemungkaran dan melawan golongan yang sesat itu wajib secara ijma'.

2. Peringkat mencegah kemungkaran:

i) Tangan - Fardhu kifayah jika ramai yang tahu, fardhu ain jika tiada orang lain yang tahu.
ii) Lisan - Fardhu kifayah jika ramai yang tahu, fardhu ain jika tiada orang lain yang tahu.
iii) Hati - Fardhu ain, kerana membenci perkara maksiat itu wajib bagi setiap muslim. Manakala redha dengan maksiat itu dosa besar.

3. Harus tinggalkan menentang kemungkaran dengan tangan dan lisan bila yakin akan ditimpa kesusahan jika melakukannya dan dia tidak mampu untuk menanggung kesusahan itu.

4. Akibat meninggalkan perbuatan mencegah kemungkaran:

i) Tersebarnya kejahatan di dunia.
ii) Berleluasa maksiat dan perbuatan keji.
iii) Bertambah ramai orang jahat.
iv) Orang jahat akan menguasai orang baik.
v) Orang baik tidak mampu melawan orang jahat.
vi) Luput sifat-sifat kemuliaan.
vii) Berleluasa sifat-sifat keji.
viii) Ketika itu, semua manusia berhak untuk dimurk…

5 rukun khutbah Jumaat

Solat Jumaat fardhu ain ke atas muslim yang lelaki, merdeka, bermukim tanpa keuzuran yang dibenarkan syara' seperti sakit atau hujan.

Antara syarat solat Jumaat ialah dua khutbah.

Rukun-rukun khutbah Jumaat:

1. Puji-pujian kepada Allah subhanahu wa taala.
2. Selawat ke atas Nabi sallallahu alaihi wasallam.
3. Berpesan supaya bertaqwa.
4. Membaca ayat dari Al-Quran pada salah satu dari kedua-dua khutbah.
5. Doa kepada orang-orang mu'min pada khutbah kedua.

Wajib khatib berkhutbah dalam keadaan berdiri, suci dari hadas, menutup aurat dan wajib duduk antara dua khutbah dengan kadar lebih dari toma'ninah dalam solat dan tidak senggang masa terlalu lama antara dua khutbah.

Solat jemaah dan solat jenazah itu fardhu kifayah.

Solat hari raya, solat gerhana dan solat witir itu sunat muakkad. Begitu juga dengan solat sebelum dan selepas solat fardhu.

Solat dhuha dan tarawih itu sunat yang banyak kelebihan padanya dan ganjarannya sangat besar.