Langkau ke kandungan utama

Bagaimana kita menggunakan masa?

Cold War ClockImage by ckaiserca via Flickr

Pengurusan masa merujuk kepada pengurusan aktiviti-aktiviti, supaya semuanya diselesaikan mengikut masa yang ada atau yang telah ditetapkan, yang juga merujuk kepada satu proses yang tiada hentinya.

Bagaimana kita menggunakan masa?

Masa digunakan sepertimana kita menggunakan duit. Kita guna masa, jimat masa dan laburkan masa. Kita guna masa apabila tiada peningkatan dalam keberkesanan dan produktiviti. Masa yang digunakan hilang tanpa hasil. Kita jimatkan masa apabila kita melaksanakan tugas dalam masa yang kurang dari yang sepatutnya dengan menggunakan jalan pintas dan proses-proses yang meringkaskan aktiviti-aktiviti. Kita laburkan masa apabila kita mengambil masa sekarang untuk jimatkan masa akan datang.

Pewakilan adalah satu cara yang sangat berharga untuk melaburkan masa. Mewakilkan bererti, kita ajar orang lain untuk melaksanakan tugas yang biasanya kita laksanakan senidir. Walaupun mengajar seseorang itu mengambil masa, tetapi ia akan menjimatkan masa kita apabila orang yang diajar sudah mahir dan kita boleh wakilkan sepenuh tugas kita kepada mereka dan kita boleh tumpukan perhatian kepada kerja yang lebih besar dan menguntungkan.

Matlamatnya adalah untuk melihat jalan-jalan yang ada untuk kita menjimatkan dan melaburkan masa.

Senarai tugas (task list/ to-do list)

Senarai tugas adalah senarai tugasan yang perlu diselesaikan seperti langkah-langkah untuk selesaikan sesuatu projek. Ia digunakan untuk menggantikan ingatan manusia. Ia digunakan dalam sistem pengurusan diri, senarai barangan runcit, pengurusan perniagaan dan pembinaan perisian komputer. Ia mungkin melibatkan lebih dari satu senarai.

Jika satu senarai telah selesai, anda tandakan padanya atau gariskan atas item tersebut. Cara tradisional yang biasa dilakukan adalah dengan menulis senarai ini pada sekeping kertas dengan pen atau pensel, biasanya pada buku nota. Sekarang ini alatan digital seperti telefon bimbit boleh digunakan untuk mengambil alih tugas ini.

Pengurusan senarai tugas

Senarai tugas biasanya bertahap. Cara yang paling ringkas yang biasa digunakan ialah dengan mencatat semua senarai tugas pada satu catatan. Kemudian, wujudkan satu lagi senarai tugas harian dan pindahkan item yang berkenaan untuk diselesaikan pada hari itu.

Kaedah untuk memberi keutamaan:

1. Orang yang paling awal memperkenalkan kaedah ABC adalah Alan Lakein. Sistemnya mengajar orang lain melabel 'A' pada item yang paling penting, 'B' pada item yang penting dan 'C' pada item yang kurang penting.

2. Kaedah lain yang juga menggunakan method ABC melabel 'A' pada tugas yang perlu diselesaikan dalam sehari, 'B' pada tugas yang perlu diselesaikan dalam seminggu dan 'C' pada tugas yang perlu diselesaikan dalam sebulan.

3. Untuk memberi keutamaan pada tugasan harian, anda boleh memilih sama ada menulis tugasan mengikut keutamaan atau meletakkan nombor setelah ia disenaraikan ('1' untuk dilaksanakan terlebih dahulu dan '2' untuk dilaksanakan kemudian) yang menunjukkan turutan tugasan yang perlu diselesaikan. Kaedah kedua adalah lebih cepat.
Reblog this post [with Zemanta]

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Rukun Islam dan rukun Iman

5 RUKUN ISLAM

1. Mengucap dua kalimah syahadah.
2. Mendirikan solat.
3. Menunaikan zakat.
4. Berpuasa di bulan Ramadhan.
5. Menunaikan haji di Mekah bagi yang mampu.

6 RUKUN IMAN

1. Beriman dengan Allah subhanahu wa taala.
2. Beriman dengan para malaikat.
3. Beriman dengan kitab-kitab suci.
4. Beriman dengan para Rasul.
5. Beriman dengan Hari Akhirat.
6. Beriman dengan Qada' dan Qadar.

Jenis fi'il dan hukum-hukumnya

Image by Cool Hossam !! via Flickr
3 jenis fi'il:
1. Madhi
2. Mudhari'
3. Amar

Fi'il madhi: Apa yang menunjukkan berlaku peristiwa pada masa lalu. Menerima ta' ta'nith sakinah (ta' fa'il).
Hukumnya: Mabni dengan baris atas.

حضرَ

Fi'il amar: Apa yang menunjukkan meminta sesuatu. Menerima ya' muanathah mukhotobah.
Hukumnya: Mabni dengan baris mati atau dengan buang huruf.

احضُر

Fi'il mudhari': Apa yang menunjukkan sesuatu yang sedang berlaku atau akan berlaku. Mesti didahului salah satu dari: alif, nun, ya' atau ta'.
Hukumnya:
1. Mabni:
i) Dengan baris atas: Jika bersambung dengan nun tawkid.
ii) Dengan baris mati: Jika bersambung dengan nun inath.

ليسجنَنَّ/ والوالدات يرضعْنَ

2. Mu'rab:
i) Rafa': Jika bebas dari sebab nasab dan jazam.

يحضرُ

ii) Nasab: Jika didahului dengan:
- Apa yang menasabkan dengan dirinya sendiri: an, lan, izan, kai.
- Apa yang menasabkan dengan 'an' yang tersembunyi: lam (kai), lam nafi, hatta, au, fa',…

Cerita tentang duit Mesir

Duit Mesir, originally uploaded by rdhanz. Apabila berada di negara orang, satu perkara yang tidak terlepas dari pengetahuan kita ialah tentang matawang negara tersebut. Sudah tentu, kerana ia digunakan setiap hari. Sejak berada di sini, mata saya lebih terbuka untuk meneliti dan memerhati nilai tukaran yang asing. Sesuatu yang tak pernah saya lakukan di Malaysia.

Hari ini, nilai RM1 bersamaan LE1.54. Pernah suatu masa dahulu ia stabil pada kedudukan RM1 = LE1.67. Tapi, saya lebih mudah menggunakan sifir RM1 = LE1.50. Mudah untuk mengira.

Matawang Mesir menggunakan nama Pound dan Piaster. Pound untuk Ringgit dan Piaster untuk Sen. Itu nama Inggerisnya. Manakala nama Arabnya ialah Junaih dan Qirsy, atau Genih dan Irsy (mengikut loghat tempatan).

Antara not-not wang kertas yang pernah saya lihat: LE200, LE100, LE50, LE20, LE10, LE5, LE1, LE0.50 dan LE0.25. Penggunaan wang kertas lebih meluas berbanding syiling. Oleh itu, tidak hairanlah jika setiap urusan pembelian akan digenapkan nilai sen…