Resepi gulai Mama
1. Kisar bawang merah, bawang putih dan halia.
2. Tumis rempah kasar (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, cengkih). Masukkan sedikit belacan jika mahu.
3. Masukkan bahan yang dikisar, rempah gulai dan tomato puri.
4. Kacau sehingga naik bau.
5. Masukkan gula.
6. Masukkan ayam atau daging dan gaul hingga rata.
7. Masukkan santan atau susu.
8. Masukkan asam keping dan garam secukup rasa.
9. Kecilkan api dan biar sehingga empuk.
Nota: 1 ekor ayam = 2 sudu rempah gulai.
* Salin dalam blog baru tak hilang... Haha.
aik!same mcm resepi gulai masak 5minit waza..hehe!
BalasPadamItu maknanya mak kami kongsi resepi yang sama. Gulai, nak beza macam mana sangat, kan?
BalasPadammasak gulai masuk tomato puri? pelik betoiii
BalasPadam@Anonymous: Pelik tapi sedap!
BalasPadam